Nytillverkning / restaureringar

 

 

Nytillverkning – NYA INSTRUMENT I ITALIENSK TRADITION

Jag bygger instrumenten inom violinfamiljen, alltså violin, viola och cello. I mitt bygge använder jag klassiska italienska förebilder men ser gärna att instrumenten kan ha mitt eget avtryck.

Noga utvalt vackert tonträ, heltigenom handgjort arbete, full respekt för den cremonesiska traditionen, fördjupad uppmärksamhet på klang och mycket noggranna uppställningar är nyckelbegrepp för mig vid tillverkningen.

Du kan också få ditt instrument i tidstroget utförande - som barockinstrument.

Mina instrument finns bland musiker, musiklärare och musikstuderande både inom och utom landet, och används såväl inom klassisk musik som folkmusik.

Bilder Bildspel bygge...

Bilder Instrumentbilder

Lyssna Lyssna här

upp

Violin Peder Källman 2003/Strad 1716

UTSTÄLLNINGAR

Mina instrument har varit med på följande utställningar:

Folkmusikens Hus, Rättvik, 2004
Royal Academy of Music, "Genius of the Violin", London, 2004
Musikmuséet, Stockholm, 1996
Galleri lejonet, Stockholm, 1990
Stadsbiblioteket, Västerås, 1990
Länsmuséet, Karlstad, 1990
Länsmuséet, Falun, 1990
Läckö slott, 1987
Musikmuséet, Stockholm, 1986

Bilder Bildspel barockviolin...

upp

Restaureringar

I ateljén utförs noggranna uppställningar och restaureringar av violinfamiljens stråkinstrument. Alla förekommande arbeten utföres, alltifrån omtaglingar och tumläder på stråkar till stall, justering av greppbrädor, skruvar, spricklagningar, lackskador, ny hals osv. Du får alltid en bedömning och kostnadsförslag inför en reparation.

reparationer


Uppställning. Ett bra instrument – ja, alla instrument förstås – behöver en bra uppställning för att komma till sin rätt. Det här är något där kunnande och erfarenhet betyder väldigt mycket. Injustering av ljudpinne, stall, greppbrädans och översadelns utformning och strängar – allt är betydelsefullt för klangen, dynamiken och spelbarheten och till slut själva musicerandet – det som det till sist handlar om.

Uppställningen av instrumentet berör alla delar som går att justera efter att instrumentet är byggt och efter dina egna behov. Det är greppbrädan, översadeln, stallet, ljudpinnen, skruvarna, halsgreppet, strängarna, stränghållaren, ev. stackel och även stråken.

Ibland kan det också behövas mer genomgripande arbeten för en korrekt uppställning – som att "sätta om" halsen för att komma till rätta med felaktig höjd eller centrering, och att tillpassa en ny basbjälke för att bättre kontrollera lockets styvhet och smidighet.

 

 

Peder Källman Violinbyggare

Innehavare av Mästarbrev - Din garanti för yrkeskunnande