Tenornyckelharpa övre ljudhål

Tenornyckelharpa

 

kromatisk nyckelharpa och tenornyckelharpa

Gig-bag, Stråkar, strängar.

 

 

Nyckelharpstråke i snakewood. Läs mer!

 

Jag har en liten men högkvalitativ produktion av nyckelharpor där jag får komibinera min erfarenhet av professionellt instrumentbygge med min erfarenhet som nyckelharpspelman.

Jag tillverkar två modeller av nyckelharpor. En egen modell av en modern kromatisk nyckelharpa och Hedinmodellen av Tenornyckelharpan, som jag båda beskriver lite närmare här.


TRADITIONELL KROMATISK NYCKELHArpa, min egen modell.

 

Bilder Bilder Harpa med 2 x 4 mekanik.

Bilder Bilder Harpa med 2 x 6 mekanik.

 

Den moderna kromatiska nyckelharpa jag gör, har sin grund i "Sahlströmharpan". Den är en egen modell med ett stilrent formspråk och influenser hämtat från de äldre nyckelharptyperna. Samtidigt kombineras den med dagens krav på funktionalitet och spelmöjligheter på allra högsta nivå. Kommentarer jag är glad att få höra är att harporna har bra klang, och att leken är känd för att vara kanske en av de mest lättspelade och snabba.

Den har 4 spelsträngar - tre melodisträngar A, C (D), G, och en bassträng C (D) - samt 12 resonanssträngar. Normalt antal nycklar är 7 på G-strängen, 12 på C-strängen och 22 på A-strängen. Vikt ca 1,9 kg. Bra för akustiken och bra för nacken!

Jag gör dem med två varianter på huvuden. Den ena med 4 träskruvar för spelsträngarna och 4 träskruvar för resonanssträngar kompletterat med en mekanik för övriga resonanser (2 x 4 strängar). Den andra varianten med 4 träskruvar för spelsträngarna och en mekanik för alla resonanssträngar (2 x 6 strängar). Mekaniken är specialgjord för ateljén och är i mässing med ebenholtsvred.

Lyssna här!

Filmklipp Se och lyssna på ett filmklipp! Olov Johansson och David Eriksson spelar. Olov, tilll vänster på klippet, spelar på en Peder Källman harpa. (Du behöver ha Quicktime installerat för att kunna se filmen.) Quicktime finns gratis här.

 

upp

Traditionell Nyckelharpa min egen modell "Vintage"

Samma instrument som vanligt, men med imitation av en hel del spel, patina och historia.

Bilder

 

 

upp

 

TENORNYCKELHARPAn - från medeltiden in i 2000-talet

Tenornyckelharpan (Johan Hedin-modellen) är ett utvecklingsprojekt som pågick 1996-2001. Det är resultatet av ett samarbete mellan mig som instrumentbyggare och musikern Johan Hedin, där Johan ritat ett nytt instrument för att möta nya behov han mött i sina olika musikaliska miljöer och möten. Projektet stöttades av Kungl. Musikaliska Akademien och Musikhögskolan, båda Stockholm.


Tenornyckelharpan har fyra melodisträngar samt tolv resonanssträngar. Spelsträngarna är stämda som en violin fast en oktav lägre (E, A, D, G). (Läs om tenornyckelharpan: pdf-fil 1,6 MB, en artikel av Johan Hedin).

Lyssna här!

Bilder Bilder på Tenornyckelharpan.

 


Gratis
pdf-läsare

Lek med kvartstonsnycklar

 

Kvartstonsnycklar, som det också finns historiska exempel på från äldre kontrabasharpor, kan fås som tillägg till de vanliga nycklarna. Tenornyckelharpans konstruktion är en spännande blandning av byggteknik från 1500-talets Moraharpa via Gamba och äldre ljudhålsformer till moderna nyckelharpor med utbyggd kromatisk lek.

– Från medeltiden in i 2000-talet.


upp

Stråkar

Nyckelharpstråke med stång och frosch i Snakewood.

Det här är en kvalitetsstråke för nyckelharpister, med traditionellt material och traditionellt konstruerad. Du kan alltså tagla om den var som helst i världen, eller hos din närmaste fiolbyggare.

Snakewod har hög densitet och ger lite mer vikt, vilket är väldigt bra när stråken redan är lite kort. Det ger också en bra klang i instrumentet.

Jag har några "standardlängder" som täcker de flestas behov. Kontakta mig så hjälper jag dig välja rätt storlek.

Pris 4 200:-

..."Stråken är grym!!!!! Tack!! Hela harpan är som ett nytt instrument”...
/Ola Hertzberg

"Jag har spelat med den här typen av nyckelharpstråkar i c:a 20 år och fick nu även prova några av Peders stråkar. Jag blev imponerad, för de är mycket prisvärda och har egenskaper man annars bara finner i betydligt dyrare stråkar. De är balanserade och ligger bra på strängen samtidigt som de känns smidiga och ger en kvick respons i snabba vändningar.
De är tillverkade i det otroligt snygga träslaget snakewood som också ger stråken en lagom vikt och stabilitet, men framför allt ger de en varm klang med bibehållen briljans.
Som ni förstår rekommenderar jag dem verkligen till alla som vill ha en riktigt bra nyckelharpstråke!

Johan Hedin"


 

 

Gig-Bag nyckelharpa.

Ett mycket välgjort halvhårt fodral till nyckelharpa med bärhandtag, ryggsäcksremmar, "metro-handtag" (så att du kan stå bekvämt med harpan och vänta på tunnelbanan eller bussen...), kudde som skyddar nycklarna, invändig stråkficka, stor utvändig tillbehörsficka m.m.

De är måttbeställda för min egen harpproduktion men passar antagligen din harpa också. Hör av dig för att kolla din harpas mått. Finns i färgerna röd eller svart.

Halvhårt fodral – Mjukt fodrad med en hård förstärkning i fodret. Låg vikt.

Pris 3 990:-

 

Klicka på bilderna för en förstoring.

  
 
   

 

Strängar

Strängar till nyckelharpa. Jag säljer förstås även strängar till nyckelharpa. Jag har Prim nyckelharpsträngar i lager. Enkelt levererat i din brevlåda... Ring eller e–posta din beställning!

Nya strängar ger ofta klangen tillbaka i nyckelharpan. Tänk även på att resonanssträngarna gör väldigt stor nytta för klangen. Spelar du mycket eller lite - strängar behöver bytas ut en gång om året för en fyllig och rik klang.

 

 

 


Biografi

Min egen nyckelharphistoria började under tonårstiden norr om Uppsala, och som spelman under "folkmusikvågens" tidiga 70-tal. Jag har haft spelkurser i nyckelharpa sedan 1975 och blev riksspelman 1979. Första nyckelharpan byggde jag 1978 vilket blev början till en instrumentbyggarbana som senare ledde till en professionell inriktning som utbildad violinbyggare. Jag har också varit anlitad jurymedlem vid tävlingen och utställningen för nyckelharpbyggare i samband med spelmansstämman i Österbybruk.

upp

Peder Källman Violinbyggare

Innehavare av Mästarbrev - Din garanti för yrkeskunnande